Molen (paltrokmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Detail van onderstaande tekening

Groningen
Reitdiep n.z., 1 km W v/d toren
Groningen (stad)

geschiedenis
Zaagmolen. Een paltrok. Gebouwd in 1628, octrooi voor de tijd van 15 jaren van 16 augustus 1628, waarbij ‘Heren Borgemesteren ende Raedt van Groningen’ toestaan aan mr. Peter Wijtiens ‘een moelen te setten’.

Het hout voor de bouw van deze molen kwam uit Zaandam. De molen is aangegeven op de kaart van Haubois uit 1643.

In het huisarchief Farmsum nr. 103, vinden we stukken over de bouw en verschillende aantekeningen betreffende de verhuur van deze ‘holtmoelen bij Kranepijpe buten de Stadt’, door Jr. Rembt Rengers en Mr. Beerent Geerts aan genoemde mr. Wijtiens.

Verdwenen vóór 1754 (Gron. Ct. niet gevonden begint 1743)(vóór 1640 ‘alsoo de sagemoolen nu is afgebroocken’ (Stadsrekening 1640)).

Eigenaar Roelf V. Keers.

trivia
Standplaats 1 km ten westen van de toren aan de noordzijde van het Reitdiep. Was ongeveer voor het eind van de huidige Oranjesingel.
De loop van het Reitdiep op de kaart van Haubois lijkt hier minder nauwkeurig en aangepast aan de ruimte op de kaart.