Molen (standerdmolen buiten de oude Ebbingepoort), Groningen

Groningen, Groningen

Jacob van Deventer, 1560 detail

Groningen
aan het Boterdiep t.h.v. de Korenstraat
Groningen (stad)

geschiedenis
Rond 1560 tekent Jacob van Deventer deze standerdmolen aan het Boterdiep (uitsnede zie boven, volledige kaart zie dbnr. 11987). Nadien heeft hier stadsuitbreiding plaatsgevonden (de Hortusbuurt) waarbij de molen verdwenen is (of verplaatst). De oude Ebbingepoort aan het einde van de Oude Ebbingestraat is daarbij ook vervangen door de nieuwe Ebbingepoort aan het einde van de Nieuwe Ebbingestraat. Op de kaart van Nicolaus Geilekerckius (Nicolaas Geelkercken) uit 1616 (digitale collectie universiteitsbibliotheek RUG) komt de molen niet meer voor.

De coördinaten van de molen zijn op basis van dit kaartmateriaal redelijk in te schatten, maar wel indicatief. De molen stond aan de westzijde van het Boterdiep, ongeveer waar later (en nu nog) de kruising was met de Korenstraat. De molen was al verdwenen / verplaatst toen die straat werd aangelegd. Enige verband tussen de naam van de straat en de molen is vooralsnog niet bekend.

Het is mogelijk dat de molen bij de stadsuitbreiding verplaatst is naar één van de nieuwe dwingers. Op de kaarten van Van Deventer en Geelkercken komen binnen dit gebied in totaal vier molens voor die verdwenen zijn op de kaart van Blaeu uit 1649, maar daar zijn wel vier nieuwe molens verschenen op vier dwingers. Als de molen verplaatst is, dan is dat het meest waarschijnlijk naar de Ebbingedwinger (dbnr. 11992). Die molen staat het dichtst bij deze verdwenen molen.

De korenmolen was in 1561 van Lambert Arents & Jacop Pieters. Zij verkochten toen de molen "met peert, kaere, ende den steen daer de moele up staet ... besundert den moelenberch" aan Gheerdt en Johan Dove.