Molen Stadsmolen, Bredevoort

Bredevoort, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Stadsmolen
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Slingerbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10318
oude dbnr.
V6546
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Bredevoort
plaatsaanduiding
binnen de stadsmuur
beek
Slingerbeek
gemeente
Aalten, Gelderland
streek
Achterhoek en Liemers
geo positie
X: 239555, Y: 439994
N: 51.94196, O: 6.61694

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
In de onder Aanvullingen staande acte werd gesproken over een watermolen in/binnen de stadsmuren.
-----

In 1502 werd in een rentmeestersrekening over de watermolen binnen de stadsmuren gezegd: "vermist die mollen to Bedefort verdrenckt vnd verderfft werden". De molen was toen in zo'n slechte staat dat er geen opbrengsten konden worden afgedragen. In 1510 was de toestand weer positiever: de rentmeester ontving toen van de water- en de windmolen samen "xxvj mol" en van de watermolen nog eens "1x molder rogge".

De molen moet binnen de stadsmuren hebben gelegen. Op de kaart van Jacobus van Deventer staat hier een "mola" aangegeven, en op zijn grote kaart van Breuoirt en omgeving staat er een rad getekend. Later stond hier een rosmolen.

Bron: Molens, Mulders, Meesters, Hagens.
Verzameling H. van der Kaay

aanvullingen

trivia
*Acte van Everwijn Graaf tho Benthem und Stenforde d.d. 25 Mai 1503:

……so de molle in den wall tho Brederforde in kortten jaeren getimmert unde gelacht isz, mich dersolvigen mollen unnd stuwinge der waters der borchmanne erve und guedere und der alingen inwonren huesse unnd keldere binnen unnd buethen Brederforde merckleichen verdrenckhe unnd verderflich worden, (….), dat men die molle sall tymmeren und in bijwesen des amptmans tho Brederfort unnd der borchmanne oiffte ohrer vulmechtigen sall eine mathe macken und stellen und alsulchs wall averteleggen, dat dat stuewen des wathers tho der mollen also sal gelacht werden dat dat wather geinen schaden konde oder moige doen der borchmannen und den inwonneren tho Brederforde binnen unnd buithen an oren erven unnd guederen unnd kelderen mit alsodanen vorwarden, dat men van Passche-daghe an hen tho sunct Michaelisdage des hilligen ertzengels nicht sall malen oder hoegher dat wather stuwen ader uphalden dan die gesatzte mathe vermagh und nhabringt. ………

……daar de watermolen inde stadsmuur van Bredevoort een korte tijd geleden getimmerd en gebouwd is, en me deze molen en de stuwing van het water de erven en goederen (= grotere huizen) van de borgmannen en van alle inwoners de huizen en de kelders zowel binnen als buiten Bredevoort in sterke mate onder water zet en in slechte toestand doet raken, zal men de molen verbouwen en in het bijzijn van de drost en van de borchmannen of hun gevolmachtigden er in goed overleg een maatlat aan maken en opstellen zodat het stuwen van het water naar de molen zo zal vastgelegd worden dat het geen schade meer kan doen aan de erven, goederen en kelders van de borgmannen en inwoners van Bredevoort door te bepalen dat tussen Pasen en St. Michaelis (19 september) niet gemalen zal worden en het water niet hoger zal worden opgestuwd dan de aangebrachte maatlat aangeeft…

informatie ingezonden door Martie te Brake, 23 maart 2008.

-----

Koninklijke courant, 24 november 1808

Op Dingsdag den 20sten December 1808, publiek, ten overstaan van den geregte, des voormiddags ten tien uren, te verpachten, de wind-korenmolen te Bredevoort, voor den tijd van twaalf jaren