Molen Adriana Elizabeth, Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland

De molen stond buitendijks in het Middelland waar later het bedrijf Joh. Boele BV werd gevestigd.

Jan Groeneveld L. zn. en Elisabeth Groeneveld-Verwaal kregen 10 kinderen,
waarvan de oudste zoon Leendert Cornelis Groeneveld
(1860-1934, huwde met Wilhelmina van der Heul (1867-1915).

In 1905 liet hij aan het Middelland de zaagmolen ‘Adriana Elisabeth’ bouwen, genoemd naar zijn dochter. (Dochter Adriana Elisabeth trouwde met bakker Bas de Jong)

In 1914 werd de bovenbouw met het wiekenkruis verwijderd en werkte men tot 1938 in de molen-onderbouw. Daarna vestigde de zagerij zich op het eiland de Zaag.

Leendert C. Groeneveld bezat dus de buitendijks staande zaagmolen “de Adriana Elizabeth”, gebouwd in 1905 en in 1914 gesloopt.

Binnendijks achter het huidige pand Molendijk nr 10 stond zaagmolen de “Elisabeth”, eigendom van zijn broer A. Groeneveld.
(Een houtbewerkingsbedrijf dat dmv de molen, machines aandreef voor de fabricage van de houten onderdelen voor kwasten en borstels.)
De windmolen “Klein Profijt” was van de schoppenmakerij van L.C. Groeneveld, een neef van Leendert Cornelis.

Dit was de laatste zaagmolen van Krimpen aan de Lek. De molen behoorde bij houthandel en houtzagerij van A. Groeneveld.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van 1907.

De molen komt in de achtergrond voor van meerdere foto's in de collectie Firma Smit van de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht. Vergelijking van die oudere foto's met de recentere ansichtkaart toont dat de molen een keer verhoogd is, waarbij ook de gevel van de onderbouw ingrijpend gewijzigd is.