Molen Windlust, Zoeterwoude

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Groene "anno" borden met het opschrift ANNO 1974,
Eenvoudige groene baard met witte bies en wit opschrift Windlust
Sierlijke groene achterbaard met witte bies zonder opschrift

6,8 m, houten roeden

geschiedenis

Kees van Rijt, molenmaker en zoon van de laatste beroepsmolenaar van de Barremolen begon begin jaren zeventig aan de bouw van een modelmolen. Zijn doel was het bouwen van een molen van het zuiver Zuid-Hollandse type. Een foto van de inmiddels al lang verdwenen molen, waar zijn grootvader molenaar was, was daarbij het uitgangspunt. Dit was de Langelandse Molen bij Zoeterwoude-Rijndijk.

Kees van Rijt heeft nauwkeurig de vorm en afmetingen van de romp en kap van deze molen overgenomen. Kees van Rijt gebruikte veelal afkomend gebruikt materiaal van molenrestauraties.
Kees bouwde thuis in Zoeterwoude-Rijndijk een schuur met op de zolderbalken een onderachtkant van grenenhout. Daarboven kwam het eigenlijke achtkant. De stelling kwam precies boven de nok van de schuur. Hiermee verliet Kees van Rijt zijn plan een achtkante poldermolen te bouwen en kreeg de molen meer het karakter van een kleine industriemolen (zgn. "halve molen" ) zoals deze in Zuid Holland wel meer stonden en er nu nog enkele in de Zaanstreek staan.
Na enkele jaren streek Kees van Rijt de roeden weer om het gevlucht aan te passen. Door diverse oorzaken is het er nooit meer van gekomen. De molen heeft zo ca. 20 jaar incompleet aan de Rijndijk gestaan.
Begin 2003 verhuisde Kees van Rijt en dreigde de molen gesloopt te worden. Frank Klören kocht de molen en bracht deze naar Groot-Ammers. De molen draait vanaf zomer 2005 weer. Uiterlijk is de molen gereed op het stellinghek na. In de komende tijd zal er steeds meer gaande werk worden aangebracht.

Het werk aan de molen wordt uitgevoerd door Frank Klören met hulp van zijn vader en enkele zeer handige molenvrienden

Deze tekst is ontleend aan de website van Simav (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden)