Molen De François / De Phoenix / De Fenix, Rotterdam-Centrum

Rotterdam-Centrum, Zuid-Holland

aan de Kievitslaan bij de Westzeedijk
Rotterdam
Delfshaven B (2) 33 Pieter van Swijndregt, rentenier, en consorten

1832 verplaatst 1846 verbrand
geschiedenis
Deze sierlijke houten stellingmolen stond oorspronkelijk op de grens van Rotterdam en Delfshaven, zo'n beetje in het verlengde van de noordkant van de Parklaan (op de plaats van het huidige Parkzicht).
Adriaan van Swijndregt liet de molen bouwen in 1724.
Waarschijnlijk noemde hij zijn houtzaagmolen naar zijn neef, François van Swijndregt, daar hij zelf geen kinderen had.
In 1801 werd de naam gewijzigd in De Phoenix.
Enige tijd later verkochten de Van Swijndregts de molen aan de Rotterdamse meester-timmerman J. Valckenier.
Valkenier brak de molen af en verplaatste hem richting de Nieuwe Maas. In januari 1846 verbrandde de molen.

Info: Rob Pols.

Rotterdamsche courant, 22 januari 1846:
"In den afgeloopen nacht, omstreeks half één ure, ontstond, aan het einde van het Nieuwewerk, in de Kiewitsweide, even buiten in een houtzaagmolen, toebehoorende aan den heer Valkenier. Aangeblazen door den hevigen wind, die eerst uit het zuidwesten woei, later meer zuidelijk keerde, vernielden de vlammen, in weerwil der van alle kanten toegesnelde brandspuiten, maar welke, uit hoofde der afgesloten ligging der gebouwen, weinig hulp konden aanbrengen, weldra dien molen, als mede de nevenstaande woningen, loodsen enz."

De 3e foto:
De Nieuwewerksdijk (tegenwoordig de Parklaan), met op de achtergrond de (houtzaag)Molen