Molen Polder Hoonaard, Haastrecht

Haastrecht, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Polder Hoonaard
modeltype
Wipmolen, stellingmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10153
oude dbnr.
V81
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 10153 Polder Hoonaard (Haastrecht)
Foto I,J, de Kramer, 1963, coll. DHM

locatie

plaats
Haastrecht
plaatsaanduiding
op de oostelijke kade van de Benschopse Boezem, Z van de Tiendweg
gemeente
Krimpenerwaard, Zuid-Holland
streek
Krimpenerwaard
geo positie
X: 115159, Y: 446287
N: 52.00353, O: 4.80699
(coördinaten zijn bij benadering)

constructie

modeltype
Wipmolen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
vierkante ondertoren
plaats bediening
stellingmolen
plaats kruiwerk
middenkruier
vlucht
8 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
In 1956 door storm zo beschadigd
geschiedenis

De polder Honaard (ook Hoonaard) werd ten oosten begrensd door de polder Rozendaal en het waterschap Hoenkoop, ten zuiden door de polder Vlist-Oostzijde en ten westen door de polder Groot-Keulevaart.
De noordgrens van de polder was de IJsseldijk. De polder was ongeveer 120 hectare groot.

Toen vanaf de vijftiende eeuw de bodem van de polders van Boven Haastrecht, zoals op veel plaatsen in het Stichts-Hollands grensgebied, begon te dalen moest het water door molens omhoog gemalen worden om het in de Hollandse IJssel te krijgen.
In tegenstelling tot de naburige polders bouwde Honaard niet zelf een molen. In plaats daarvan sloot de polder rond 1505, toen de polder Benschop een windmolen in gebruik nam, een overeenkomst met die polder. Via een sluisje zou Honaard zijn overtollig water in de molenvliet van Benschop, die langs de westgrens van Honaard liep, brengen; via deze molenvliet kwam het water dan in de IJssel terecht. Die overeenkomst bleef tot 1872 vrij goed werken, hoewel de polders het onderling over de uitvoering ervan regelmatig met elkaar aan de stok hadden.

In 1872 kreeg het waterschap Benschop een stoomgemaal en werd de oude molenvliet bij Honaard niet meer gebruikt. Maar omdat Benschop zich verplicht had om Honaard droog te houden moest er een andere oplossing gevonden worden. Er werd een ingewikkeld constructie bedacht, waarbij het gemaal van het waterschap Hoenkoop Honaard zou bemalen, maar dat werd geen succes.

In 1893 werd ongeveer 15 hectare water en land, waar de molen en molenvliet van het waterschap Hoenkoop lagen bij dat waterschap gevoegd. Rond de polder lagen een paar kades, zoals de Geerkade en de Honaardsekade, die door het polderbestuur werden onderhouden. De IJsseldijk werd beheerd en onderhouden door het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard. Halverwege de polder loopt de Tiendweg tussen Oudewater en Haastrecht met daarin de Vlietbrug over de molenvliet.

In 1912 sloten Honaard en Benschop een nieuwe overeenkomst, waarbij Benschop tegen betaling het water van Honaard zou opnemen. Om het water uit Honaard op de molenvliet van Benschop of die van Polsbroek (dat was praktischer) te brengen werd in 1912 een duikertje gemaakt, dat in 1929 vervangen werd door een klein watermolentje. Deze ingewikkelde constructie, die voor Honaard heel voordelig was en Benschop veel geld kostte, leidde onvermijdelijk tot nieuwe ruzies.

In 1937 greep de provincie Zuid-Holland in: Honaard moest sindsdien alle kosten van het molentje en bemaling door Benschop op zich nemen.
Toen het molentje in 1956 door storm zo beschadigd werd, dat het niet meer gemaakt kon worden, besloot het polderbestuur om de bemaling van Honaard weer te laten uitvoeren door het waterschap Hoenkoop, Vliet en Dijkveld via een duiker in de Honaardsekade

Voor de sloop van deze molen is op 12 november 1963 een vergunning aangevraagd.

Dit bemalingscontract bleef in stand tot aan de opheffing van de polder; het watermolentje van Honaard werd in 1965 gesloopt.

info: Rijnstreek en Lopikerwaard RHC

aanvullingen

trivia

We hebben de locatie van deze molen helaas (nog) niet op een kaart kunnen vinden. De coördinaten zijn een gissing gebaseerd op de top. kaart van 1936 en 1952.