Molen Het Land van Beloften / De Eendracht / De Binnen Tuchthuismolen / De Rooseboom, Amsterdam

Het Land van Beloften / De Eendracht / De Binnen Tuchthuismolen / De Rooseboom
boormolen, moutmolen, verfmolen
media-bestand
Molen 10109 Het Land van Beloften / De Eendracht / De Binnen Tuchthuismolen / De Rooseboom (Amsterdam)

Ansichtkaart, serie 16 nr 1, coll. DVM

aan de Onbekendegracht, nabij de schutsluizen in de Amstel
Amsterdam H (5) 4158 a Arend Rooseboom, koopman

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

geschiedenis

De molen werd voor 1680 gebouwd als loopsmids- of boormolen, hij staat op de kaart van Petrus Schenk uit dat jaar. Ook bekend onder de namen Binnenmolen en Rooseboom. Voordien stond hier een standerd-runmolen.

Op 12 april 1695 werd door burgemeester Hinlopen het gebruik van de molen vergund aan Cornelis van der Burgh, die een lopensmederij had aan de Amstel tussen Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Prinsengracht. Bouwers van omliggende panden mochten tot 1738 niet hoger bouwen dan de stellinghoogte van de molen, 30 voet.

Van 1704-1765 werd hij ingericht als moutmolen. De molen heette volgens de kaart van De Broen uit 1725 " 't Landt van Beloften".
Uit de stadsverhuurboeken blijkt, dat de erven van de weduwe Anthonij Rentinck de molen in 1734 in huur hadden.

De molen is ook in gebruik geweest voor het malen van graan en werd in oktober 1766 als tweede verfhoutmolen (de Binnen Tuchthuismolen) ter beschikking gesteld aan de regenten van het Rasphuis. Om de toenmalige huurder, de steenhouwer Asmus Frauwen, schadeloos te stellen voor de vermindering van zijn terrein kreeg hij grond toegewezen op de Ossenmarkt. Bij de molen werden loodsen, huisjes voor de knechts en een kamer voor de regenten gebouwd.

Na 1830 kwam de molen in particuliere handen, van de eigenaar Rooseboom.

De molen werd in 1876 afgebroken, op zijn plaats verrees theater Carré. Het afbraakmateriaal werd hergebruikt bij bouw molen de Zandbrinker te Achterveld bij Leusden (Tenbruggencatenummer 00696).

- diverse.
- De restauratie van Amstel 127 en 129, art. door I.H. van Eeghen in maandblad Amstelodanum jrg. 72, 1985, blz. 66-69.

trivia

Afb. 2: Nieuwe Prinsengracht, gezien naar Onbekendegracht met verfhout molen 'De Eendracht' (afgebroken in 1876).
Datering: Na 1885 (ca.), collectie: Tekeningen en prenten, vervaardiger: Rieke, J.M.A. (1851-1899) (tekenaar).

De molen was vóór 1766 eigendom van de hervormde diaconie.
Bron: art. door G. J. Honig, Jaarboek Amstelodanum 1930, blz. 109.

Wat ik op de blz. 5 en 9 van deze jaargang, in deel 1 van De molens van Amsterdam in oude ansichten en in Molens in Noord-Holland schreef over de moutmolen van de Hervormde Diaconie is niet juist. In de Renteboeken van de Diaconie van de Hervormde Gemeente wordt geen melding gemaakt van het bezit van enigerlei molen. Ik was in deze misleid door wat G. J. Honig schreef op blz. 109 van het Jaarboek van 1930.
Uit een in het komende Jaarboek te publiceren artikel van de heer Van der Hoeven over de Diaconiebrouwerij valt af te leiden dat mout voor de genoemde brouwerij in 1688, 1711-1718 en 1724-1738 gemalen werd op molen De Liefde en in 1775 op molen De Koe.
Informatie van J.H. v.d. Hoek Ostende, in maandblad Amstelodanum jrg. 72, 1985, blz. 69.