Molen Werklust / Molen van Okke van der Hoogt, Alblasserdam

Alblasserdam, Zuid-Holland

Alblasserwaard

1 zaagraam

De molen droeg het opschrift:

Strijdt om het bestaan

geschiedenis

Deze van elders gekochte kleine zaagmolen werd omstreeks 1925 herbouwd door de firma Klaver & Van der Hoogt op hun eigen houtwerf, nadat hun grote zaag- en korenmolen 'De Jonge Willem' elders in Alblasserdam voor afbraak was verkocht.

Het molentje werd gesloopt vlak voor de Tweede Wereldoorlog en had één zaagraampje. De zager was dhr. Verweij. Van het gehele houtwerfje is nu niets meer over.

trivia

De zaagmolen werd niet verhoogd, maar ingekort; op de onderste afbeelding is de stelling omhoog gebracht tot boven de deur (in de romp) die in de bovenste afbeelding te zien is. Vermoedelijk was dit een deurtje om bij de smeerpunten van de krukas te komen.
De vlucht is moeilijk in te schatten. De vlucht was oorspronkelijk ca. 5 tot 6 m, in de onderste afbeelding lijkt het hooguit 4 m geweest te zijn. Romp en wieken werden dus ca. 1/3 deel korter.
Jan Hoek, 3 augustus 2014.