Molen bij Villa Alexandra, Almelo

Almelo, Overijssel

Almelo
aan de Hollander Graven nabij de Vriezenveenseweg 170
Almelo, Overijssel
Twente

geschiedenis
Op het terrein van "villa Alexandra", toen eigendom van Egbertus Diederik Kunst, koopman te St. Petersburg, werd rond 1873 direct aan de Hollander Graven een poldermolen met een diameter van 3 m gebouwd. De "villa "Alexandra" werd rond 1860 gebouwd, in 1876 er de inrichting "De Goede Herder"gevestigd, bestemd tot opvoeding en zedelijke verbetering van minderjarige R.K. meisjes.
Het bijbehorende terrein lag kennelijk erg laag, want op de kaart is een groot aantal sloten te zien en daarbij werd het molentje gesticht. De molen kwam voor op de topografische kaart 1 รก 25.000, verkend in 1883, maar op de kaart, verkend in 1903, komt de molen niet meer voor.

Bron: Van Wind en Water, Stoom en Stroom. De molens van Almelo door de eeuwen heen. Hennie Rutgers m.m.v. Herman Hagens. 2005, Stichting Windkorenmolen "de Hoop".
H. v.d. Kaay, 16 juli 2009.