Molen Noordmolen (1e), Brielle

Brielle, Zuid-Holland

Voorne aan Zee, Zuid-Holland
Voorne-Putten

open voet

ca. 1554 vernieuwd
geschiedenis
De Noord- of Noordeindse molen wordt voor het eerst vemeld in 1399, "de molen van de Heer, staende int Noordeynde vanden Briel". Op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1555 staat hij aangegeven tussen de huizen.

Volgens de domeinafrekening van 1554 was de molen toen juist opnieuw opgebouwd.

Na de Opstand van 1568 werden de inkomsten van de Brielse molens niet langer aan de Graaf van Holland (= koning van Spanje) afgedragen, maar aan de Staten van Holland. Deze verkochten de molens in mei 1576 voor 4500 ponden aan het stadsbestuur van Brielle.

In 1637 werd de Noordmolen vanwege de windvang verhoogd. In het midden van de 17e eeuw werd ter vervanging een nieuwe molen gebouwd op het Zwartewaalse bolwerk, dat vervolgens werd omgedoopt in Molenbolwerk. De oude molen aan de haven werd daarna afgebroken.

Bron: "Dat is koren op mijn molen. Een geschiedenis van de molens van Brielle", J.Ph.A. Rotteveel, 2002. Verzameling H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting naar de kaart van Jacob van Deventer van ca. 1555.