Molen van Biert, Biert

Biert, Zuid-Holland

nabij de Vierambachtsboezem
Nissewaard, Zuid-Holland
Voorne-Putten

18e eeuw vernieuwd
geschiedenis
Na de grote stormvloeden van 1530 en 1532 werd in 1533 onder leiding van Andries van Bronchorst een geheel nieuw systeem van afwatering in Putten ingericht ter vervanging van de sluizen die alleen bij eb konden spuien. Sindsdien loosde ondermeer het Ambacht Simonshaven middels een molen op het Oostenrijk, de gemeenschappelijke boezem.

In de 18e eeuw werd de wipmolen waarschijnlijk vernieuwd.

Begin 19e eeuw werd de wipmolen vervangen door een stenen molen.

Rotterdamsche Courant, 5 februari 1818:
"OPPER-DYKGRAAF en HOOG-HEEMRADEN van den RING van PUTTEN zijn voornemens, in eene massa, publiek te besteden: Het afbreken van den Ouden WIP-WATERMOLEN, van de Polder van Biert, en het weder opmetselen van een Nieuwe STEENEN TOORN, en het maken van eene HOUTEN KAP, en het in orde inbrengen der oude gaande WERKEN in gemelden Steenen Molen, met alle de leverantien en arbeidsloonen daartoe behoorende. Die genegen is hetzelve aamenemen, kome op Saturdag den 14 Februarij 1818, des voormiddags ten tien uren,' op den Stedehuize van Geervliet; zullende het Bestek 14 dagen voor de Besteding ter lezing liggen in de Herberg de Lindenboom; binnen de Stede Geervliet, en onderrigting te bekomen zijn bij den Fabriek J. VAN BRAAMKER , te Oud-Alblas."

Bron: "De Ring van Putten", J.L.van der Gouw 1967. Zuid-Hollandse Studiƫn deel XIII.
Verzameling H. van der Kaay.