Molen Grondpolder, Grondsche Molen, Zwartewaal

Zwartewaal, Zuid-Holland

Heenvliet
Voorne-Putten
Heenvliet A (2) 104 De Grond Polder van Heenvliet

De Grondsche molen van de Grondpolder

De Grondpolder had tot de aanleg van het Voorns Kanaal een eigen bemaling. Daarna liet hij zijn water aflopen op de Polder van Heenvliet (hij lag wat hoger) en zal de molen zijn verdwenen.

Bron: T. de Mattos, deel VII-II-1961.
Verzameling H. van der Kaay

Rotterdamsche courant, 5 juli 1834
DIJKGRAAF en HEEMRADEN van den Polder van Heenvliet maken bekend, dat op Vrijdag den elfden Julij 1834, des namiddags ten twee ure, in het Raadhuis van Heenvliet, in het openbaar tot Afbraak zal worden verkocht: De OPSTAL van eenen WIP-WATERMOLEN, staande binnen den Grondpolder van Heenvliet, bedijkt met den Nieuwenhoorn, nabij het Kanaal van Voorste, en alzoo zeer geschikt om te water te kunnen worden vervoerd.

trivia
Het lijkt er op de de molen al voorkomt op een kaart uit het Kaartboek van de landen behoord hebbende aan het klooster der Maria Magdalena Regulieren van Bethanien te 's Gravezande, vervaardigd op last van den prior Anthonis Pieterz. van Oudenhoven door Coenraet Oelenzn., uit 1566. De molen wordt daar aangeduid als het wipmolentje (www.gahetna.nl, NL-HaNA, Kaarten Hingman, 4.VTH, inv.nr. S). Detail zie onder. Het is door de het schetsmatig karakter van de kaart niet helemaal zeker dat het dezelfde molen betreft.