Molen aan het einde van het Levendaal, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Leiden
aan het einde van het Levendaal
Leiden

open voet

geschiedenis
De huur van de korenwindmolen die door Gangelof Symons timmerman en Jacob Pancrasz aan het einde van het Levendaal werd opgericht, ging in Jacobi (25 juli) 1575.

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

Waarschijnlijk was de molen van buiten de stad naar de vest verplaatst om hem te beschermen tegen het oorlogsgeweld van de spanjaarden. De molen wordt door Hans Lieferinck getekend op zijn kaart uit ca. 1575. Pieter Bast tekent de molen op zijn kaart in 1600, Marcus Zuerius Boxhorn tekent de molen op zijn kaart in 1632, op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 is de molen verdwenen. De molen stond aan de zuidzijde van het Levendaal, op de hoek met de huidige Geregracht.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting, naar de beschrijving ervan.