Molen bij de Moncktoorn, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Leiden
kruising Koestraat-Oude Vest
Leiden

open voet

geschiedenis
Nabij het Sint Jansklooster, een vroeggesticht hofje bij de oude Zijlpoort, werd door het afbreken van een paar huisjes plaats gemaakt voor de molen van Gangelof Symons timmerman en Pieter Gerrits molenaar. Deze werd ook wel genoemd de molen bij de Moncktoorn.

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

De molen is waarschijnlijk van buiten de stad naar de veste verplaatst om hem te beschermen tegen het spaanse oorlogsgeweld. De molen staat op de kaart van Hans Lieferinck (ca. 1575, kopie uit 1744 door Jacob van Werven) en op de kaart van Pieter Bast uit 1600. In 1611 is het gebied ten noorden van de Oude Vest bij de stad getrokken. Wellicht is in samenhang hiermee de molen afgebroken of verplaatst naar één van de vier bolwerken van het nieuwe stadsdeel. Op de kaart van Marcus Zuerius Boxhorn uit 1632 komt de molen in ieder geval niet meer voor. De molen stond op de veste bij de oude Zijlpoort, ongeveer waar nu de Koestraat en Oude Vest samenkomen.