Molen Runmolen van Adriaan Gilliszoon, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

detail onderstaande kaart Jan van Hout 1586

Leiden
hoek Turfmarkt en Oude Vest
Leiden

geschiedenis
Rondgaande om de stad vinden wij (nu op de hoek van Turfmarkt en Oude Vest) de ,rundtmolen’ van Adriaan Gilliszoon, rintmolenaar op de walle bij de Rijnsburgerpoort. Deze molen lag op een soort eilandje en verkreeg toegang tot de Haarlemmerstraat via een gang tussen het Ursulen gasthuis en de woning van Willemtje Thymansdochter; deze gang gaf tevens toegang tot een rosmolen behorend aan het Ursula-klooster. Op het eilandje was reeds een schuur aanwezig. Was het deze schuur of was het de aparte lucht die van een runmolen uitgaat, die Burgemeesteren bewoog de huur hiervoor op zes ponden te stellen?

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

De molen staat op de kaart van Hans Lieferinck uit ca. 1575-1578 (alleen de kopie door Jacob van Werven uit 1744 bestaat nog) en op de kaart van Pieter Bast uit 1600. Daarnaast op een kaart van Jan van Hout (1586, zie onder en uitsnede boven). De gebruikte afbeelding daarvan betreft waarschijnlijk wel een 19e eeuwse reproductie van het origineel.

In 1611 werd Leiden naar het noorden uitgebreid (derde uitbreiding). Hierbij verdwenen de drie molens die aan de noordzijde van de oude stad stonden, waaronder deze runmolen. Ze staan althans niet meer op de kaart van Marcus Zuerius Boxhorn uit 1632. Daar zijn wel vier nieuwe molens getekend op de vier nieuwe bolwerken van de uitbreiding. Dit zijn 3 korenmolens en 1 runmolen: De Bul (1), dbnr. 17251. Die wordt op zich al vermeld als De Rintmolen in 1616. Dus zeer waarschijnlijk is deze runmolen rond 1611 verplaatst naar dbnr. 17251.

NB De coördinaten zijn gebaseerd op de kaart van Hans Lieferinck en Jan van Hout.

Op de website Historisch Leiden in Kaart, wordt Adriaen Gillisz, als runmolenaar genoemd gedurende vóór 1540 tot na 1581.