Molen op Gansoord, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Molen 08844 Molen op Gansoord (Leiden)

Leiden
op Gansoord a.d. Nieuwe Rijn, op de hoek v.d. stadsvest
Leiden

geschiedenis
Waarschijnlijk verkocht Jacob Geus de molen op Gansoord, aan de Nieuwe Rijn op de hoek van de stadsvest, in 1368 aan Willem Willemsz.

In 1435 wordt de molen vermeld bij de verkoop van een naastliggend huis. In 1443 waren de eigenaars Andries Gillis en Dirk Jansz, en mogelijk in 1502 Dirk Jansz Hout.

Bron: "Leidse windmolens voor 1600", artikel door Ir. A.F. de Graaff in Leiden Jaarboek 1962. Met dank aan H. van der Kaay.

In 1465 had Van Wassenaar een geschil met de burgemeester over de bouw van een muur rond het erf van de molen Oest Holland, waarvan hij de eigenaar was.
Deze molen bevond zich in het bon Gansoord, niet ver van de gelijknamige waltoren.

Bron: Dichten uit liefde: literatuur in Leiden aan het einde van de middeleeuwen, door Herman Brinkman.

Toelichting op de afbeelding:
Kopietekening van een kaart van de stad Leiden, naar een origineel van P. Sluyter. Met muren en torens van de stad. Met De Waard in het oosten en de steenplaatsen in het westen. Uitvoerig weergegeven zijn de hoofd waterwegen en verder drie kerken, het stadhuis, lakenramen aan de Hoefstraat, kalkovens en steenplaatsen, Huis ter Zijl, Galgenveld, Minnebroedersklooster, Bushuyssen, het Leprozenhuis buiten de Wittepoort en het Spangertshuis (Spanjaardenhuis) buiten de Rijnsburgerpoort en de kapel van Lopsen. De kaart diende bij een procesvoering door Holland in 1549 voor de Grote Raad.