Molen Rosmolen van Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden

Ammerzoden, Gelderland

aan de Kasteellaan
Maasdriel, Gelderland
Bommelerwaard
Ammerzoden D (1) 618 L.A.A. Baron de Woelmont

geschiedenis
In 1445 wisten de troepen van een rivaliserende kasteelheer het kasteel in te nemen dankzij een list met de rosmolen. Zij verschansten zich in de nabijgelegen molen en lieten een als monnik verklede medestrijder aan de kasteelpoort om onderdak vragen. Toen de kasteelpoorten voor de monnik geopend werden, konden de strijders het kasteel binnendringen en innemen.

Op Donderdag, den eersten February 1798, 's voormiddags ten 10 uuren, zal te'Ammerroden in Boemelrewaerd, publicq worden Verpacht, voor vier Jaaren, integaan den eersten April: Den KOORN-, WIND- en ROSMOOLEN, met het Moolenhuis en Bakkery aldaar; te bevraagen by den Rentmeester Ganderbeyden te Zalt-Boemel, en den Secretaris H. van Dieden te Ammerroden.
Bron: Oprechte Haarlemsche courant, 16 jan. 1798.