Molen De Tor, Amsterdam

De Tor
fragment kaart 1625

Leidsegracht vh. stadsgracht

gesloten voet

of later
geschiedenis
Aan de tijdelijke Amsterdamse stadsgracht (later de Leidsegracht) stond een standerdmolen "De Tor". De molen wordt enkele malen afgebeeld op tekeningen (o.a. Beerstraten) en een schilderij (Reinier Nooms). De benaming ontleen ik aan een boek "Wandelingen met Rembrandt ..." door Frits Lugt uit 1915 (v. Kampen).
Theo Bakker, 20 april 2009.

De molen komt schetsmatig voor op een kaart van Dirck Cornelisz. Swart van 1623 en wordt in 1625 door Balthasar Florisz. van Berckenrode duidelijk afgebeeld. De molen staat daarop aan de rand van de derde uitleg, gerealiseerd vanaf 1613. Eerder lag dit gebied buiten de stad en stond ter plaatse geen molen.

Het is in principe mogelijk dat de molen van elders naar deze positie is verplaatst. Bij de realisatie van de derde uitleg zijn namelijk een aantal molens die aan de rand van de oude stad stonden verdwenen. Deze suggestie wordt niet ondersteund door bewijs.

De molen staat nog op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 en ook op de herdruk van de kaart van Van Berckerode uit 1657, maar niet meer op de molenverplaatsingskaart van 1661.

Afb. 1:
Fotograaf: Balthasar Florisz van Berckenrode
Datum: 1625
Gegevens: De molen stond tegenover het huidige Molenpad aan de Prinsengracht. De sloot rechts van de molen is gedempt en heet nu Raamstraat.