Molen Achtermolen, 's-Gravenzande

's-Gravenzande, Zuid-Holland

Molenstraat
Westland, Zuid-Holland
Westland
's-Gravenzande D (1) 188 Abraham van Burgersdijk, molenaar

geschiedenis
Reeds in 1318 kende de stad 's-Gravenzande twee korenmolens: de Voormolen, die ten tijde van de reformatie zou worden verwoest en deze Achtermolen, die al in 1270 bestond en gelegen was aan het einde van de huidige Molenstraat.

Op een kaart uit 1566 zijn beide molens weergegeven (kaart zie de Voormolen).

Op 28 oktober 1577 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor twee korenmolens in den Ambacht van 's-Gravenzande verstrekt aan Adriaen Duijck, rekenmeester van Holland. Waarschijnlijk betrof dit de reeds bestaande Voormolen en Achtermolen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

De opvolger van deze molen, De Fortuin genaamd, brandde in 1879 af en werd niet meer herbouwd. Op de eerste kadastrale kaart van 's-Gravenzande uit 1819 (jaartal op verzamelplan) staat de molen met een vierkant ingetekend wat dus een wipmolen kon zijn.
De molenaar stond in het kadaster vermeld bij oa op D1 nr 106, 178, 188, dat was niet het kadastraal nummer waar de molen stond.
De molen stond op D1 nr 149 (N)