Molen Korenmolen van Voorschoten (1e), Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Voorschoten
aan de Heerewg naar Rouwkoop

1573 verwoest 1577 restanten verplaatst
Eerste molen korenmolen in Voorschoten.

Bij de opsomming in 1561 van de goederen in het Huis van Wassenaar wordt reeds melding gemaakt van de korenmolen, hij werd toen gehuurd voor 132 ponden en 12 schellingen per jaar. Deze banmolen stond aan de Heerweg, even ten noorden (richting Noordzee) van de hofstede 'Roucoop', vroeger 'Middelgeest'.
De molen werd verwoest tijdens het beleg van Leiden, maar evenals de molens van Wassenaar en Katwijk, door de baljuw van Wassenaar hersteld na de Pacificatie van Gent in 1576.

Dit type zal wel een standaardmolen geweest. En staat op een kaart uit 1615, uit het archief Rijnland. Op de hoek van de heereweg en weg naar hofstede 'Roucoop'.
Een banmolen of dwangmolen, was een molen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen. Vaak waren deze molens eigendom van de plaatselijke heer of een andere hogere autoriteit. Zoals de eerste korenmolen van Voorschoten was.
Wanneer deze molen verdween of dat er een andere voor in de plaats kwam, is niet bekend.

Nico Varkevisser, 22 oktober 2020.

In 1573 werd de standerdmolen van Voorschoten zwaar beschadigd. In 1577 kreeg Maerten Claesz. toestemming om de restanten van de Voorschotense molen te gebruiken bij herbouw in Wassenaar (Tenbruggencatenummer 08669).

Bron: "Molen Windlust in Wassenaar", Frans Mickelinghoff, Wassenaar 2004.
H. van der Kaay, 10 maart 2009.

In 1645 besloten Jacobsz van Egmond en de molenmaker Cornelis Jacobsz van Leeuwen op eigen kosten een nieuwe korenmolen (Tenbruggencatenummer 17869) op te richten met gebruikmaking van de stenen van de oude molen aan de Heerweg.