Molen Zwetpolder, Zwetmolen voorganger, Woubrugge

Woubrugge, Zuid-Holland

Woubrugge
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
Rijnland

Weidemolen

geschiedenis
Het eerste molentje van de latere Zwetpolder moet rond 1570 geplaatst zijn om de bekade landen tussen het Paddegat en de Braassemermeer te bemalen. Rond 1650 kwam het HHR Rijnland erachter dat er een molen stond en nam prompt de zeilen in beslag. De ingelanden wisten echter niet dat de molen illegaal geplaatst was, en later mochten ze hun land er toch weer mee droog houden.

Op 18 maart 1662 werd besloten de polder echt te bedijken en aan de Zwetwatering een nieuwe wipmolen te plaatsen.

Van 1678 tot 1740 lag in de voormalige uitwatering van het verdwenen molentje een schutsluis om de landerijen bereikbaar te maken.

Bron: De Zwetterpolder, artikel door Jan Lunenburg in Jaarboekje Rijnlandse Monlenstichting 1988. Met dank aan H. van der Kaay.