Molen (volmolen), Gorredijk/ De Gordyk

Gorredijk/ De Gordyk, Fryslân

Kaart landmeter uit 1726

Gorredijk/ De Gordyk
op de Motcamp
Opsterland, Fryslân

geschiedenis
Op een kaart uit 1726 van een landmeter in Gorredijk, betreffende een meningsverschil over een stuk land, staat aan de ZW-kant van de Gorredijkster Vaart een volmolen ingetekend. "Sedert het jaar 1718 syn alle de huysen met de volmuelen gebout op de Motcamp". Molen en huis stonden ongeveer op de plaats van de latere houtzaagmolen (*) en tegenover de latere volmolen van Tjitze v.d. Ley uit 1795 (Tenbruggencatenummer 03266 v). Op de tekening lijkt het een soort standerdmolen.

Bron: Over volmolens (vervolg), artikel door W. Nijlunsing in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.

(*) Klopt niet helemaal. Red.

Uit 1749 is een vermelding van Atse Sickes bekend als pelmolenaar. In 1763 werd de eekmolen met molenplein verkocht. Atse Sickes werd molenaar op de opvolgende stellingmolen.
De molen stond iets van de vaart af, met aanvankelijk een "molenplein" of droogplaats ervoor. Bij de verkoop in 1789 (als achtkante eek- en vulmolen) wordt vermeld dat hij ook als pelmolen geschikt was. Tevens bleek dat Wouter Beerents Wouters uit Sneek iets met de molen te maken had: zou dat met de (her)bouw te maken hebben?
D. Bunskoeke, 20/26 dec. 2010.