Molen Het Anker, Overveen

Overveen, Noord-Holland

Bloemendaalseweg oz.
Bloemendaal, Noord-Holland
Zuid-Kennemerland
Bloemendaal A (2) 482 (fabriek) Catharina Hasselt (*) en Jean Marten Gogel

geschiedenis
De blauwselmolen van J.M. Gogel werd in 1854 afgebroken. Het terrein werd daarna als kwekerij gebruikt, aan de Bloemendaalseweg stond een hek met "Het Anker" erop.

In Overveen in de buurt van de tegenwoordige Dompvloedslaan stond de molen 'Het Anker' welke in 1848 werd afgebroken. In 1803 was de productie van deze molen 285.000 pond blauwsel.
Bron: Toelichting bestemmingsplan Landelijk Gebied - 26 september 2002, gemeente Bloemendaal.

Het Anker was een blauwselfabriek, staande aan de tegenwoordige Dompvloedslaan. In een blauwselfabriek werd het, uit Saksen aangevoerde kobalt tot poeder vermalen. Dit poeder werd op de blekerijen gebruikt om het linnen een helderder aanzien te geven.
Het Anker was, tijdens de Restauratie, in de plaats gekomen van het oude buitenverblijf "Vreedensrust".
Na de val van Napoléon werd Jan Isaac Alexander Gogel, tijdens de Franse tijd minister van financiën, eigenaar en oefende het bedrijf tot 1820 uit, toen hij tot staatsraad werd benoemd door koning Willem I.
Na zijn overlijden in 1821 werd het gekocht door de eigenaresse van de hofstede Bloemenheuvel, Anna Catharina Jacoba Borski.
De blauwselmolen werd in de eerste helft van de 19e eeuw gesloopt, later onderging het bijbehorende herenhuis hetzelfde lot.
Bron: Noord-Hollands Archief, inventaris 1.1.25 archieftoegang 160 Landgoed Elswout te Bloemendaal.

Bron en (voorheen) afbeelding: Digitale Kennemer Atlas, Id.nr. 54-201496.

De aangegeven locatie is gebaseerd op de kadasterkaart van 1832.

(*) Eigenaren volg. kad. 1832: Catharina Hasselt, wed. van Izaak Jan Alexander Gogel, en Jean Marten Gogel.

Nog te raadplegen bron:
Numan, A.M., 1999a, Bloemendaal – Bloemendaalseweg 177-181 (fundering 18e eeuwse blauwselmolen ‘Het Anker’), in: E. Jacobs (red.), Archeologische Kroniek van Noord-Holland over 1998, Holland 30, 341.

De buitenplaats staat als no. 22 op de kaart van F.J. Nautz uit 1836, NH Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_51000368-1_G. Eigendom van de Wed. J.A. Gogel.
Nautz was ook de landmeter die de kadasterkaarten van Bloemendaal maakte.

NH Archief, inv.nr. Nl-HlmNHA_53004202:
"Gesigt uit het Tuinhuis op Harte-Lust, over de Lindehaag na het Spaarne, het groote huis is naderhand gesloopt Bloemendaal. Hartenlust, boerderij en molen en gezicht op Noorder Buiten Spaarne(?Delft?) Teekening in O.I.inkt, 1782"
Hartelust ligt ongeveer op de hoogte van De Schoterveense wipmolen en Het Anker ligt aan de andere kant van de Kleverlaan. De enige molen die in aanmerking zou moeten kunnen komen op deze afbeelding is Het Anker. Dan zou 1782 ook redelijk in de tijdlijn van zijn bestaan kunnen passen.
Jos van Schooten, 22 juni 2017.