Molen De Samson, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

aan het Galgewater, buiten de Morschpoort der stad Leiden
Oegstgeest
Leiden

63 voet

geschiedenis
In 1785 wilde de eigenaar van De Eendragt, op een stuk grond precies tussen zijn molen en De Valk in, een paltrokmolen bouwen. De eigenaar van De Valk protesteerde daartegen, en na een lange briefwisseling kwamen beide partijen overeen dat de paltrokmolen op een terrein aan de overkant van het Galgewater, recht tegenover De Valk mocht worden gebouwd.
Bron: Houtzaagmolen de Heesterboom.

De molen stond te Oegstgeest, aan het Galgewater, buiten de Morschpoort der stad Leiden. Nu in de gemeente Leiden. De molen werd in 1785 gebouwd op het erf van de verplaatste lakenvolmolen De Nagtegaal. Opdrachtgever was Albert Klaverweijde, die houthandelaar was te Zoeterwoude, en vanaf 6 juni 1778 ook eigenaar van houtzaagmolen De Eendracht.

Van 27 september 1788 is een hypotheekakte bewaard gebleven op naam van Albert Klaverwijde, wonende in het Ambacht van Zoeterwoude, voor een Houtzaag molen zijnde een Paltrok, genaamt de Samson, met alle de losse en vaste gereedschappen daatoe behoordende, dem arbeidershuis en Schuur ... Staande ende gelegen buiten de Morschpoort der Stadt Leijden, aan den Rijn, in de voorsz. Heerlijkheid van Oegstgeest ... , en Nog Een Houtzaagmolen hebbende ruim Zeventig voeten Vlugt [Tenbruggencatenummer 01522 a] ... Staande ende gelegen, zo aan den Hereweg, als aan den Rijn of Galgewater, in den voorsz. Ambacht van Zoeterwoude ... getransporteerd den 6 Junij 1778.
Akte Oud Rechterlijk archief Oegstgeest 27 september 1788, inv. no. 45 fol. 165 ev en brief 25 maart 1789 van Maria Overpelt.
Theo Kleinegris, 7 juli 2011.

In 1789 werden molen en erf verkocht aan Willem van den Broek te Zoeterwoude. Deze was meesterknecht op de molen. Hij overleed in 1796.

Molen De Samson verbrandde in 1796, inclusief schuur. Op 22 februari 1797 werd de grond weer verkocht, aan Quirinus Blanken te Leiden. Hij was ook eigenaar van molen De Eendracht.
Informatie Arthur de Groodt, 26 december 2008.