Molen De Foyerinne / De Ruyckwint, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Zuider Buiten Spaarne o.z.
Zuid-Kennemerland

verwoest
Van De Ruijckwint buiten de Schalkwijkerpoort is een vermelding uit 1471 bekend.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

De korenmolen buiten de stad op de oostoever van het Zuider Buiten Spaarne heette, toen hij in 1486 eigendom was van Jan Jacobs, De Foyerinne. Zijn kinderen verkochten hem in 1510 voor ƒ 300 als De Ruyckwint aan Gerijt Jans.

Na verscheidene transacties verkreeg Cornelis Jansz de molen in 1547, en verkocht hem in 1566 voor ƒ 1200 door aan Cornelis Pieters. Daarna steeg de waarde van de halve aandelen nog van ƒ 700 naar ƒ 920, totdat hij tijdens het Beleg van Haarlem in de nacht van 25 op 26 juli 1572 werd verwoest.

Later kwam op dezelfde plek De Druiper te staan.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.