Molen De Wou, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

detail kaart Pieter Bruynsz., 1605

Haarlem
Zuid-Kennemerland

open voet

geschiedenis
De molen werd de eerste keer vermeld in 1470, toen Isebrandt Jacobs een schuld had aan Jacob Reyers, met als onderpand een molensteen. Nog in 1514 werd die schuld met onderpand vermeld, toen waren de beide eigenaars van de molen die schuldig aan dezelfde persoon en aan Martijn Wolfers.

In 1525 werd de molen voor het eerst De Wou genoemd, met toen en nog steeds in 1553 Dirck Jacobs als gehele eigenaar. In 1561 kocht Pieter Hendricx hem voor ƒ 710.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1523: de Wou, staende op Aeckendam belent 't oosten 't Spaerne.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

trivia
Op de kaart van Pieter Bruynsz. uit 1605 (detail zie boven) wordt de molen gemarkeerd als 'de Vlasmolen' (beeldbank noordhollands archief NL-HlmNHA_51000524). De molen zal dus een hennepklopper geweest zijn.