Molen Veldhovense molen (1e), Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

Meierij van 's-Hertogenbosch
Tilburg B (2) 284 Diderik Johan Francis van Hofwegen van Hogendorp

Rond het jaar 1300 kende men in Tilburg reeds de 'Corvelse molen' en de 'Veldhovense molen'.
In het jaar 1651 volgde er een molen aan de Heikant die de naam 'De Nieuwe Molen' kreeg.
Het waren alle drie standaardmolens; geheel van hout vervaardigd en geschilderd in de kleur groen voor het molenkot, met op de vier hoeken brede afdeklijsten in de kleur geel. De Heren van Tilburg wensten dat zo.

In 1670 hadden Franciscus Dominicus van den Velde en Jan Adriaens van Spaendonck een geschil over de betaling van geld. Het geschil werd in hoger beroep behandeld bij de schepenbank van 's-Hertogenbosch, na eerdere behandeling door de schepenbank in Tilburg. Dit archief wordt bewaard bij het stadsarchief aldaar. Wat uniek is aan de zaak dat er een plattegrond in de procesdossiers bewaard is gebleven, die laat zien hoe de Veldhovense windmolen en rosmolen aan het Molenpad in Tilburg waren gesitueerd. Valentijn Pacquay ontdekte de kaart tijdens de inventarisatie van het omvangrijke Bossche schepenbankarchief.
Bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, ORA, Civiele Procesdossiers 1670 [onbekende roldatum/ zonder code / geen opschrift].

Adriaan Corstiaen Jan Anthonis die Molder, zoon van Lucia Wouter Jan Hessels, was molenaar op de Veldhovense molen te Tilburg
Cornelis Kruijssen, geboren te Tilburg op 2 maart 1784, overl. 11 november 1852 was molenaar op deze molen.

Tilburgsche Courant, 17 dec. 1882:
"Bij C. Kruijssen, Molenaar in de Schijf, TE KOOP: Eene Zware Voermanskar."

Noord-Brabander, 31 okt. 1848:
"Te Huur TEGEN lo APRIL 1849.
Eenen WIND KORENMOLEN en R05MOLEN, genaamd den Veldhovenschen met Molenhuis, Stal, Schuur, Schop en bijbeboerende Tuin, Bouw- en Weiland, te zamen groot 1 Bunder 45 Roeden, 93 Ellen, slaande en gelegen te Tilburg, thans in huur hij den molenaar C. KRUIJSSEN. Te bevragen bij E. F. Piron te Tilburg, Wijk Veldhoven, brieven franco."

Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant, 26 juni 1889:
"MOLENAFBRAAK, Tilburg
De Notaris DAAMEN zal aldaar, aan den zoogenaamden Veldhovenschen Molen, op Donderdag 4 Juli 1889, 's morgens ten 10 ure Verkoopen:
Den geheelen Afbraak van een Standaardmolen, hoofdzakelijk: As met IJzeren Kop, 4 Amerikaansche Greinen Roeden en 2 dito Borsten, groot Bovenwiel, Standaard met Steenbalk, Kruisplaten met Aanzetels, Voegburries, Buitentrap enz. Op crediet mits bekende borgen."