Molen van Sint Maarten, Sint Maarten

Sint Maarten, Noord-Holland

bij de Wielen
Schagen, Noord-Holland
Geestmerambacht

De Meelmolen komt al voor op de kaart van Johannes Dou uit 1651/1654.

Aannemelijk is dat zekere Pieter Hilles reeds voor 1692 als eigenaar van de molen te Sint Maarten is overleden. In 1713 wordt zijn zoon Hillebrant Pieters Hilles als molenaar in Sint Maarten genoemd, een andere zoon Jan Pieters Hilles woonde in Sint Maarten en kocht in 1690 de helft van een Alkmaarse moutmolen (molen 06651 j), en was later molenaar op De Bocht in de Zijpe (molen 06656 p)

Op 31 jan. 1717 verkocht Hillebrant de molen met huis en erf aan Cornelis Jansz de Geus, die eerder gedurende enkele jaren meelmolenaar op de Zijpse molen De Bocht was geweest. Hillebrant Pieters vertrok van Sint Maarten naar De Bocht om die tijdelijk in bedrijf te houden, en vestigde zich kort daarna als molenaar te Warmenhuizen (molen 02559). Omdat De Geus niet aan zijn financiële verplichtingen voldeed, liet Hilbrant Hilles de molen op 24 juni 1722 openbaar verkopen. De Geus kreeg hulp van zijn vader en vertrok naar de meelmolen te Oude Niedorp (molen 01083).

Blijkbaar kreeg Hilles de molen zelf weer terug in bezit, want in aug. 1724 verkocht hij hem voor ƒ 6175,= aan zekere Jan Hooglander, ook wel genoemd Jan Sijmensz Molenaar. Tegen 1729 waren er weer financiële problemen.

In 1751 wordt Jan Aldertsz als molenaar te Sint Maarten genoemd.

Op 29 april 1742 trouwde de oudste dochter Hilletje van de Warmenhuizer molenaar (molen 02559) Cornelis Pietersz Tol(huijs) met Jacob Geus, een zoon van Cornelis Geus, meelmolenaar te Sint Maarten. Zij gingen in 1754 op de meelmolen in de Zijpe wonen (molen 06656 p). Cornelis' tweede zoon Jan kwam later op de Zijper molen, toen zijn zuster met haar man naar Sint Maarten verhuisde.

Jacob Cornelisz Geus wordt in 1767 als knecht bij de molenaar Pieter Vlinius genoemd. Hij werkte toen als knecht op de molen die gedurende enkele jaren eigendom van zijn vader was geweest. Jacob overleed te Sint Maarten in 1782.

Uit een dagboek blijkt dat de molen op 8 sept. 1799 door oorlogshandeling is afgebrand.

Bronnen:
- "De families Hilles, De Geus en Tol -- drie verwante korenmolenaars-geslachten uit Sint Maarten, de Zijpe en Warmenhuizen", artikel door J.P. Geus in "Zicht op Haringcarspel" dec. 2002.
- "Eigenaren en bewoners van de korenmolen te Warmenhuizen", artikel door J.G. van Beek in "Zicht op Haringcarspel" mei 2000. Beide met dank aan Theo Molenaar.
- Informatie van Marianne Teunis, 14 aug. 2013.

trivia

De aangegeven locatie is een schatting naar een kaart in het Regionaal Archief Alkmaar, cat.nr. PR 1005098. Ook op de kaart van Jan Jans Dou uit 1680 komt de molen voor.