Molen De Hoop, Middelie

Middelie, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop
modeltype
Onbekende windmolen
functie
schelpzandmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08292
oude dbnr.
V8292
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Middelie
gemeente
Edam-Volendam, Noord-Holland
plaats(en) voorheen
Axwijk
streek
De Zeevang
geo positie
X: 130539, Y: 503875
N: 52.52200, O: 5.02680

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Pieter Klaesz Bost bleef tot zijn dood in 1722 werkzaam met Het Rat van Avonturen (Tenbruggencatenummer 08294). Inmiddels was er een tweede schelpzandmolen naast gebouwd, op het terrein van de vroegere zaagmolen "de Waterlooper". Jan Bost kreeg deze molen in eigendom. De zaag- en schelpzandmolen werd uiteindelijk eigendom van Jan Pietersz Bost en Christiaan de Vries.

Na enkele jaren als vennoten te hebben gewerkt, besloten Bost en De Vries hun gezamenlijke boedel te scheiden. Daarbij bleek dat de naast de oude molen (" 't Rat van Avonture") opgerichte nieuwe molen "de Hoop" heette. Deze laatste kwam toen in handen van Christiaan de Vries. Jan Bost behield de zaag- en schelpzandmolen en verplichtte zijn vroegere vennoot jaarlijks 650 ton schelpzand à 30 stuivers van hem af te nemen.
Later werd de regeling tussen de twee voormalige compagnons nader uitgewerkt, maar dat kon niet verhinderen dat ze ruzie kregen. Bost daagde De Vries zelfs voor de rechtbank. Hij kreeg gelijk van de rechters en De Vries moest alsnog 650 ton schelpzand afnemen, hoewel hij daar geen haast mee maakte.

Bij het conflict kwamen interessante feiten over de schelpzandmaalderij naar voren. Zo werden de benodigde zeven geleverd door Jacob du Pon uit Edam en was Claas Jasperse uit Axwijk de zever van het schelpzand van Jan Bost. Andere leveranciers van schelpzand waren Marten Hartog en Jacob Zoon (zie De Boom, Tenbruggencatenummer 08295). In Edam handelden zowel Pieter Muts (Reguliersgracht) als Levie Jacobs (Stroomarkt) in het eindproduct, dat zij echter ook wel van een molen in Nieuwendam (mogelijk Tenbruggencatenummer 02552 f) betrokken. In Amsterdam waren Johanna Meijers, weduwe Dirk Hogendijk, en Neeltje van Spangen, weduwe Jan Lenning, afnemers van Bost & De Vries (later De Vries alleen).

Cornelis, Jan en Frans de Vries verkochten in 1755 de schelpzandmolen te Axwijk voor ƒ 900,= aan Christiaan de Vries. Via de vrouw van Christiaan, Maertje Rijswijk, kwam de molen later in handen van de familie Rijswijk.

Grietje Cornelis Rijswijk verkocht "de Hoop" in 1781 voor ƒ 1300,= aan Jacob Cornelis Rijswijk. Toen deze laatstgenoemde de molen voor ƒ 1100,= verkocht aan Reijnier Brands uit Edam, had die zijn langste tijd gehad. Kort daarop verdween hij.

Bron: Molens van Edam door drs. D.M. Bunskoeke, 1999. Uitgave Vereniging Oud Edam.