Molen Aeolus (1e voorganger), Vlaardingen

Vlaardingen, Zuid-Holland

kaartfragment van Jac.van Deventer 1558

Vlaardingen
Kortedijk
Delfland

geschiedenis
Deze molen wordt al in een charter van 23 augustus 1407 vermeld. Ook wordt de molen vermeld in 1535, toen Ariaentgen, Matthijs Matthijszn's weduwe in het huis woonde, "staende onder die korenmolen".
In 1554 werd door molenaar Jaop Jacopszn 118 gulden pacht betaalde aan de rentmeester van Arenberg, voor het gebruik van de korenmolen en van een rosmolen te Vlaardingen.
In 1561 wordt Jacob den Molenaer nog eens genoemd.
Gravin Margriet van der Mack van Arenberg, in 1547 gehuwd met Jan van Ligne, heer van Barbancon, was in die tijd ambachtsvrouwe van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambaht. Zij bezat in die hoedanigheid de molen en verpachtte deze.
In 1574 heet er een grote brand gewoed in Vlaardingen, de molen zal daardoor ook wel in vlammen zijn opgegaan. In 1579 bezat Vlaardingen even géén molen.

-X-

De molen aan de Kortedijk word al genoemd in een privilege dat Graaf Willem van Holland op 23 Augustus 1407 aan de stad vlaardingen schonk, hierbij werd het stadsgebied uitgebreid tot honderdmeter ten noorden van de molen. In 1579 vroegen Nicolaas Vosstaert en Adriaan Reynierszoon uit het Graafschap Vlaanderen aan de heer van Naaldwijk toestemming om een nieuwe molen te mogen bouwen.