Molen (pelmolen), Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

pelmolen

Bolsward/ Boalsert
aan de Leeuwarder Vaart o.z.
Wûnseradiel

geschiedenis
In 1711 was er reeds sprake van deze "peldegarstmolen" buiten de Sint Janspoort, toen eigendom van molenaar Age Rintjes en Sijtse Feikes. Mogelijk was dit hennepmolen dbnr. 14945, die dan verplaatst en omgebouwd zou zijn. Bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog.

Later (1749 of eerder) was Albert Dirks of Durks eigenaar en molenaar tot in 1758. De pelmolen werd in de daarop volgende jaren echter niet meer gebruikt en het logische gevolg was de afbraak omstreeks 1761.

Vier jaar later werd op dezelfde plek een nieuwe eek- en zaagmolen geplaatst.

Bronnen ondermeer:
- tevens aanvullende anecdotes over het leven van een molenaarsknecht: Douwe de Wit vertelt, artikel door Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.
- De Eekmolen van Bolsward, art. door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 88, nov. 1997. Verzameling H. van der Kaay.
- Woonachtige tussen twee molens IV, art. door Bauke Jansen in De Utskoat nr. 103, sept. 2001.
- Bolsward: het molenhart van Westergo, D.M. Bunskoeke, tijdschrift De Molenaar van 20 december 1989.

Te koop de deftige eek- en pelmolen van Albert Durks buiten de Janspoort te Bolsward

Stads- en Dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)