Molen De Valk / De Valck, Weesp

Weesp, Noord-Holland

Detail van ondergenoemde kaart, 1726 (N is links)

Weesp
bastion Draaierschans
Vechtstreek

geschiedenis

Op 3 augustus 1665 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen genaamd De Valck te Weesp, buiten de St. Lourens of Klinckettenpoort, verstrekt aan Evert Willemsz. en Maertie Willemsz.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Dit betrof een ambtelijke inhaalslag van reeds bestaande molens, want op dezelfde dag werden windbrieven aan nog 5 bestaande molens in Weesp vertrekt.

De positie 'buiten de Klinckettenpoort' lijkt niet in overeenstemming met de positie van de molen op onderstaande kaart uit 1726 (de poort stond aan het zuideinde van de Hoogstraat), maar klopt waarschijnlijk toch. Met 'buiten de Klinckettenpoort' werd vermoedelijk het hele buitengebied ten zuiden en zuidwesten van Weesp aangeduid.

Mogelijk is bastion Draaierschans, gereed 1673, om de bestaande molen heen gebouwd.

Bovengenoemde Maartje Willemsz. schonk haar neven Willem en Claes Helmertsz. Valck haar helft van de molen. De andere helft was van haar broer Govert Willemsz., waarschijnlijk dezelfde persoon die in de windbrief Evert wordt genoemd.

Burgemeester Abraham d'Arrest kocht op 7 december 1756 De Valck voor 667 gulden en 10 stuivers. Koeman-Poel is hier wat onduidelijk wie de verkopers waren: de molen werd verkocht door de erven van bovengenoemde Klaas Helmertsz. Valck, maar ook door een elf leden tellende familie Van der Sluijs, waaronder Elisabeth Vogel-Van der Sluis en haar kinderen. Het één sluit het ander natuurlijk niet uit.

De slappe tijd voor de korenwijnbranders betekende het einde van deze molen die in 1765 in opdracht van d'Arrest werd gesloopt.

Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

De molen staat aangegeven op het "Plan van de fortificatie van Weesp" uit 1726 (kopie uit 1772), door S.P. Prévost. Zie beeldbank RCE, Adlib priref 20252031.