Molen De Hamsche Molen, Hoogland

Hoogland, Utrecht

Den Ham
Gelderse Vallei
Hoogland D (3) 456 Cornelis van der Boogaart, molenaar
(coördinaten zijn bij benadering)

eigendomshistorie

Cornelis van den Bogaard was  eigenaar van de molen, hij was ook eigenaar van de molen van Bunschoten.

Na zijn overlijden hebben de erven Van den Bogaard de molens verpacht.

04-01-1838 / 18-03-1852 Van den Bogaard, Cornelis (grondeigenaar) Overleden: 02-07-1839, Hoogland lw
Overleden echtgenoot: 23-02-1850, Amersfoort lw
18-03-1852 en 28-03-1850 Verkoop: Hoogland D 456, 456a , 459, 460, 698 (standert windkoornmolen den
Ham + huis, werf en weg), Echtgenoot: Van Althena, Anna

1851 Huurder van de Hamsche molen in 1851 werd Hendricus Theodorus Ferdinandus Sengers,

1852 opgevolgd door Pieter de Heus.

1853 kocht Pieter de Heus de molen van de erven Van den Bogaard.

1854 Op zijn beurt verkocht Pieter de Heus de vierkante standaard windkoornmolen, genaamd den Ham in  met zelfgaanderswerk, vaste en losse gereedschappen en de molenwerf, kad. Hoogland D 456 en 456a. 2) huis, erf en grond met tuin aan den Ham, kad. D 457 en 458 en 456a, gelegen aan de zuidzijde van de molen. 3) huis, grond, bouwland en weg aan den Ham, kad. D 459, 460 en 698 + gedeelte van 458. De percelen zijn verkregen door koop: 12-05-1853, not. Van Strijen. Koper: Jan Hartman (landbouwer te Hoogland)

Het grote verloop in molenaars kan erop wijzen, dat ze moeite hadden om met de molen een boterham te verdienen.

geschiedenis

Deze standerdmolen was er al in de 16de eeuw en stond waar tegenwoordig de Molenweg op de Hamseweg uit komt.

28-03-1644 *In een akte gedateerd 28 maart 1644, wordt de Hamse Molen vermeld, waarin Willem Willemsz., van beroep timmerman een verzoek doet een woning te mogen timmeren nabij de molen.
Info.: Jan Ebing, 19 september 2010

Op de 'Nieuwe kaart van den Lande van Utrecht, door Bernard du Roy, 1743 staat de molen ingetekend.

1753  Tomas van den Bogaard (1718-1787) was molenaar op deze molen.

1758-1839 Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon Cornelis (ca.1758-1839).

Cornelis van den Bogaard was ook eigenaar van de molen van Bunschoten. Na zijn overlijden hebben de erven Van den Bogaard de molens verpacht.

12-03-1851 Opregte Haarlemsche Courant

KOORN-MOLEN te HOOGLAND. Men is voornemens op Dingsdag den 25 Maart 1851 , des middags ten 12 ure, bij den Kastelein Wouter van Dijk, ouder Amersfoort, voor den tijd van zes jaren, aanvang nemende 1 Mei 1851, te verhuren: De WIND-KOORN-MOLEN genaamd DEN HAM, staande ouder de circa 2000 zielen groote Gemeente 't Hoogland , aan den Straatweg, nabij Amersfoort, met de daarbij behoorende Huizinge en Stalling voor Paarden en Koebeesten, benevens twee Bergen en Tuin, en alsdan tevens te verkoopen : Eene NIEUWE MOLENAS, in den hals dik 57,55 Duim en 7,05 El lang, liggende in het te verhuren Perceel. Nadere informatiën zyn, op franco Brieven, te bekomen ten Kantore van den Notaris Mr. J. de LOUTER, te Amersfoort.

Op 12 mei 1851 is de molen eigendom van Willem Dunk.

25-02-1857 Op de openbare verkoping van 25 februari 1857 wordt de molen aan de meest biedende verkocht. Dit is Jan Hartman.

Tot 1860 stond de molen op het punt waar de Hamsweg aansluit op de Molenweg.

De molen staat in het kadaster ingetekend als een berg- of beltmolen.