Molen Korenmolen van Murmerwoude, Damwâld/ Damwoude

Damwâld/ Damwoude, Fryslân

Dantumadiel, Fryslân
Akkerwoude/ Murmerwoude

De standerdmolen staat aangegeven op de Schotanus-kaart van 1718.

Bron: archief Bunskoeke.

"De lijst van niet rendabele en af te breken molens, die in opdracht van de Staten van Friesland in 1639 is gemaakt, noemt een windmolen te Akkerwoude. Een roggemolen komt niettemin voor op de kaarten van Schotanus van 1664 en 1718 (Van der Molen, Gemaal). Waarschijnlijk werden verscheidene molens van de lijst niet afgebroken. In 1762 zou volgens een aankondiging in de Leeuwarder Courant van 6 mei 1762 op de 15e mei daaraanvolgend worden verkocht: ‘Zekere Heerlijke Rogmolen en bakkerij c.a. staande en gelegen onder den Dorpe Ackerwolde, welke Rogmolen vermits die van Rinsumageest onlangs is om verre gewaaid, thans de enigste is in gedagte Grietenij’ (aantekening Van der Molen).

Waarschijnlijk is deze molen tussen 1762 en 1777 gesloopt, daar in het laatste jaar op 30 oktober financiële palmslag plaatsvond van ‘Een van de Grond nieuw getimmerde Rogmolen van 70 voeten Vlugt tot Ackerwoude’ (Leeuw. Crt. 18 okt. 1777)."

Tekst van Herma M. van den Berg (Noordelijk Oostergo. Dantumadeel. Staatsuitgeverij, Den Haag / Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist 1984 ) op dbnl.org.

24 maart 1761: "Bij den herbergier Johannes Voogt te Rinsumageest wordt verkocht een heerlijke rogmolen met bakkerij te Akkerwoude."

15 maart 1762: "Op de grietenij -rechtkamer te Rinsumageest verkocht de rogmolen en bakkerij onder Akkerwoude, wegens het omwaaien van de molen te Rinsumageest de eenige in Dantumadeel."

Bron: Stads- en Dorpskroniek van Friesland I (1700-1800), Dr. G.A. Wumkes, W.A. Eisma Cz. Leeuwarden, 1930.