Molen Leermolen en zaagmolen, Dokkum

Dokkum, Fryslân

bewesten de stad, Z van de oude Zijl
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel
Burdaard D (1) 321 Cornelis Helder, koopman

geschiedenis
In een leermolen werden stampers d.m.v. een wentelas op en neer bewogen, onder deze stampers waren van tevoren de te bewerken vellen leer neergelegd.

Oude kaarten geven aan dat vlak buiten de stad, aan de noordkant, een tweetal leermolens moet hebben gestaan. In 1660 wordt er melding gemaakt van een leermolen op een kampke land in de Westerisse. Deze wiekendrager moet het eigendom zijn geweest van ene Daniël Fools, zie Tenbruggencatenummer 07803.

In 1780 was er nog steeds één leermolen, getuige de vermelding in de staat van fabrieken en trafieken, opgemaakt in dat jaar. In 1840 waren er in Dokkum nog twee vellebloterijen, een van de fa. Wüst op het Zuiderbolwerk en een aan het Schoenmakerspark.

In 1853 wordt er in Dokkum onder de 5 aanwezige industriemolens geen leermolen meer genoemd.

Bron: Het oude Friese windmolenbedrijf, artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 3, september 1976.

Dit was een zeemleermolen en zaagmolen.
Bron: archief Bunskoeke.

Bron: kadasterkaart 1811-1832 en TMK ca. 1850.

Volgens de Groninger Courant brandde er op 27 december 1894 te Dokkum een achtkante stellingmolen af. De als houtzager in gebruik zijnde molen was eigendom van een zekere Helder. Een jaar later werd op dezelfde plaats de achtkante stellingmolen De Jonge Sytske (Tenbruggencatenummer 03249) van U.A. Banga gebouwd.
Bron: Een blik achterom, art. door W.E. in De Utskoat nr. 73, maart 1994.
Het is ons niet duidelijk in hoeverre bovenstaande informatie correct is aangezien het niet klopt met wat reeds bij de betreffende molens staat vermeld. Waarschijnlijk wordt De Phoenix bedoeld als opvolger.
Redactie.