Molen Heerewaarder windmolen, Heerewaarden

Heerewaarden, Gelderland

Heerewaarden
op de Molendijk, langs de Waal
Maasdriel, Gelderland
Bommelerwaard

geschiedenis
Pieter Jansz van Oort, (1570-1638) was omstreeks 1620 pachter van den windmolen te Heerewaarden, kocht op 29 juli 1624 te Tiel een erfbrief van land in het Hiersche broek en verkocht die weder 19 april 1627; Kocht op 25 nov. 1625 den windmolen met regt van wind en dwang (recht gegeven door brieven van Mechteld gravin van Gelder Ao 1378 en van hertog Arnout Ao 1435) met huis en land te Heer-waarden, met zijne vrouw verkocht hij den molen op 2 sept 1638 aan hun zonen Jasper en Jan.
Bron: Aqua Vitae, 2005, 8e jaargang nr. 2a

Jasper Petersz van Oort (1600-1689) was voor de helft eigenaar van de molen te Heerewaarden. Verkocht op 16 april 1639 zijn aandeel aan zijn broer Jan. Hij kocht 4 juli 1640 het huis "de Zwaan" aan de dam bij het veer te Heerewaarden. Hij wordt vermeld als schout van Geldermalsen in 1650, in 1671 als schepen van deze plaats in de Bank van Deil. Hij wordt op 26 oktober 1660 nabuur tot Geldermalsen genoemd. De kinderen van Jasper worden, voor zover nu bekend, niet genoemd als molenaars)

Jan Peterszn van Oort (1600-1671) verkreeg den molen te Heerwaarden, kocht op 30 Nov 1653 de helft van een molen op het stadsbolwerk de Kat te Zalt-Bommel, bleef 22 febr 1654 borg ten behoeve van Jan Monsieur, kooper van de andere helft

Jelis Jans van Oort (1644-1703) was eigenaar van de Heerewaardense molen, die hij na het overlijden van zijn vader, Jans Petersz, in delen van zijn broers en zus kocht.
Zijn nalatenschap werd in 1723 gescheiden. 1/3 deel van de molen werd toegewezen aan zijn zoon Johannes (Jan) en 1/3 deel aan zijn zoon Peter Jillisse en 1/3 deel aan zoon Gerrit

Johannes (Jan) van Oort (1675-1731) blijft molenaar op de molen maar diens zoon, Jelis van Oort, (1726-1812) koopt op 30 april 1766 een molen in IJzendoorn.

Peter Jillis van Oort (1683-?) bleef molenaar op de molen maar zijn zoon Jillis van Oort (1715-1796) wordt later genoemd als molenaar van de molen in Nederhemert.

Gerrit van Oort (1685-1762) bleef evenens molenaar op de molen maar diens zoon Jillis (1723-?) kocht de molen de Spinder/Spinner in Amsterdam. Tweelingbroer Johannes (1723-?) bleef echter molenaar op de molen in Heerewaarden

Johannes van Oort (1723-?) was eigenaar van 1/3 deel van de korenmolen in Heerewaarden. Hij verkoopt dit op 7 mei 1763 aan Margrietje Camphof, weduwe van Johannes van Oort en Johannes Blankers en moeder van Jelis van Oort die de molen in IJzendoorn kocht.

Over Margrietje Camphof wordt het volgende vermeld:
Ze komt op 5 juli 1726 aan in Heerewaarden met attestatie van Avezaath.
In 1744 was zij de eigenaresse van de Heerewaardense molen, maar deze had grote defecten en moest grondig gerepareerd worden. De totale waarde werd geschat op fl. 600,-. Voor zover bekend hadden Margrietje en Johannes twee kinderen, Dirkje en Jelis.
Op 22 april 1786 verkoopt Maria van Nis, erfgename van Wouter Lam de Heerewaardense molen voor fl. 1900,- aan Hieronymus van Wessem uit Tiel.

Nelétha van Oort, 20 juli 2009.

trivia
In een artikel over de molens van Heerewaarden wordt vermeld dat de oudst bekende vermelding van de molen al in 1435 was.
In 1800 waaide de molen tijdens een zware storm om.

Bron: "De geschiedenis van de molen te Heerewaarden", art. door G. van Tussenbroek in "Tussen de Voorn en Loevestein", 1996 nummer 95.
H. v.d. Kaay, 31 mei 2010.