Molen De Weerwolf / De Wolff, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Oegstgeest
Leiden
Oegstgeest C (3) 271 (huis en erf) De Erve Jannetje Kramer

Gebouwd vóór 1645:
In de periode 1645 - 1804 vele malen van eigenaar veranderd, tenminste in 1645, 1662, 1679, 1703, 1720 , 1727, 1731, 1736, 1745, 1748, 1758, 1777, 1783, augustus 1804 en september 1804.
Voorkomend op de kadastrale kaart uit 1818 van Oegstgeest, sectie C. no. 271 (blad 3), afgebroken waarschijnlijk in of vóór 1829.

Informatie: De informatie over De Weerwolf is afkomstig van en in 2001 beschikbaar gesteld door drs. Jan Hengstmengel

"De Weerwolf" was een achtkante lakenwindvolmolen met woonhuis en schuur, gelegen op een perceel van 290 roeden.
Destijds gesitueerd in de Maredijksche Polder te Oegstgeest, aan de zuidwestzijde van de Maredijk tussen Poelwetering en Warmonderweg.
Locatie thans (anno 2001) aangeduid als Zweilandlaan te Leiden, ter hoogte van de houten fietsers- en voetgangersbrug over de boezemsloot.

Johannes BATELON (Battellon), voldersknecht, gedoopt (ng) op 27 Augustus 1719 te Leiden (Marekerk). J. woonde op de volmolen "De Weerwolf" aan de Marendijk te Leiden, ondertrouwd op 27-jarige leeftijd op 5 mei 1747 te Leiden met de 30 jarige Marijtje MORNAJS (Mornaeff), gedoopt (ng) op 28 Juni 1716 te Leiden (Marekerk).

Ary Craamer,was rond 1779 - 1780 voor de helft eigenaar van de volmoolen de Weerwolf.
Bron: Historici.nl

Opregte Haarlemsche Courant, 9 dec. 1819:
"F. Koelkoff, Koopman in alle soorten van STEENKOLEN, BRAND- en WERKHOUT en AFBRAAK enz. en M. van der Steen, Mr. Loodgieter, beide wonende te Leyden, door aankoop Eigenaars geworden zijnde van de VOL-MOLEN, genaamd DE WOLFF, staande aan de Maarendijk, even buiten deze Stad, en voornemens zijnde om gemelde Molen te slopen; presenteeren mitsdien aan te Koop: Een zeer goede en bruikbaren AS. lang 25 voet Rhijnl. Maat, over kruis 32 á 33 duim, en twee niet minder dan nieuwe ROEIJEN, hebbende 82 á 83 voet vlugt, en verders al wat tot een compleeten Vol-Molen behoord."