Molen Papier- en korenmolen bij de Vispoort, Elburg

Elburg, Gelderland

1749 Jan Lipke - eigenaar.
1749 Barent van der Beek - eigenaar.
1752 Jan Lipke - eigenaar.
(papiermolen is dan al verbouwd tot korenmolen)

In 1717 werd toestemming verleend voor de bouw van een nieuwe papierwindmolen, schijnbaar op de plek waar voorheen een standerdstellingmolen had gestaan. In 1720 kwam de papiermolen in bedrijf, rond 1750 werd hij verbouwd tot korenmolen. Wat voor type molen dit was, is onbekend.

Waller moest voor de molen meer erfpacht betalen dan afgesproken, omdat hij de molen groter maakte dan gepland. Het werd ƒ 35,= en twee riem wit schrijfpapier per jaar.

Haller liet zijn neef Engelbert Haack het papier in Amsterdam verkopen. Doordat het minder opbracht dan waarop Waller had gerekend, raakte hij in financiële problemen en kreeg onenigheid met zijn neef. Van 1723 tot 1728 speelden diverse rechtzaken, uiteindelijk loste Wallers schoonvader Hendrik Dietsemersen het op door de molen te kopen en de schulden te betalen. Waller vertrok naar Amersfoort, Haack nam de molen over en verpachtte die.

Na de dood van Haack kocht het echtpaar Jan Lipke en Maria van Emst de molen op 23 januari 1749 voor ƒ 367,=. Nog dezelfde dag ging hij voor ƒ 200,= over in handen van Barend van der Beek, maar op 8 juli 1752 voor hetzelfde bedrag weer terug naar Lipke. Intussen was het papiermakersgaandewerk eruit gesloopt en was het een korenmolen geworden.

Tot 1760 was Lipke korenmolenaar, hij betaalde nog steeds ƒ 35,= plus twee riem papier aan erfpacht. Na hem betaalde Gerrit Vos tot 1773 ƒ 40,= zonder papier.

In 1773 verving Theunis Vos Gzn. de molen door een nieuwe wind-oliemolen.

Bron: Molenboek Oudheidkundige Ver. Arent thoe Boecop, 1991.