Molen Eekmolen (1e), Meppel

Meppel, Drenthe

linkeroever van de Reest, niet ver van het Meppelerdiep op Hesselingen
Meppel, Drenthe
Hesselingen, Overijssel

open voet

geschiedenis
De molen stond op de linker oever van de Reest, niet ver van het Meppelerdiep, tegenover de zaagmolen, op Overijssels grondgebied.

Schoutambt Staphorst en Rouveen 7 september 1695.
Sijertje Freriks wed. wijlen Wijcher Jans op de Weert verkoopt een huis en eykmolen de Weert incl. visrechten in de Reest aan Albert Bruntinck en Margien Peters van der Veen.

Informatie van Egbert Buning, 23 juni 2020

Deze open standerdmolen werd vermeld op de kaart van 1766 - 1769 (nr. 1280 Rijksarchief Assen) Ook op de kaart van Corn. Kraayenhof van 1774 komt de molen voor. Waarschijnlijk werd de molen in 1807 vervangen door de Eekmolen op de rechter Reestoever.

De Koninklijke Courant, 7 mei 1807:
Meppel, den 26 april. Gisternacht, omtrent twee uren, ontdekte men in een Eekmolen, even buiten deze stad staande, brand, die door den harden wind spoedig zoodanig toenam, dat ook de daarbij staande schuren en huizinge in volle vlam werden gezet. Niettegenstaande de spoedige hulp der burgers, met de brandspuiten, waardoor de meeste huismeubelen nog zijn gered geworden, werd de molen en al het overige binnen twee uren tijds geheel in de assche gelegd.

Erwin Wolbink, 18 mei 2015

NB De aangegeven locatie is een gissing op basis van de beschrijving, t.o. de zaagmolen.