Molen Stommeerpolder, tweede molen, Aalsmeer

Aalsmeer, Noord-Holland

Aalsmeer
150 m ZO van de huidige molen
Meerlanden

ca. 23 m

geschiedenis
Het octrooi voor de droogmaking van de Stommeer werd reeds op 23 juli 1622 verleend. De Stommeer werd in 1650-1652 drooggemaakt met twee molens, waarvoor David van Baerle het bestek maakte. Gezien de contacten van de familie Van Baerle met Symon Hulsebosch, hoeft het geen verbazing te wekken dat het vijzelmolens moesten worden. De molens werden gebouwd door aannemer Bartolomeus Clinkenbergh.

Opmerkelijk aan beide molens was dat in de watergangen binnen de molen een knik van 45 graden zat. De vijzel kwam in een zogenaamd vals veld de molen binnen de molen, en de voorwaterloop ging in een waar veld, evenwijdig met de weg, de molen uit. De waterlopen sloten zo beter aan op de sloten, maar strikt genomen zou het niet nodig geweest zijn, en normaal liggen deze watergangen in elkaars verlengde. De huidige Stommeermolen heeft ook iets dergelijks, maar met een minder scherpe hoek.

Slechts één molen bleek genoeg te zijn om de polder droog te houden, degene die geplaatst was aan de voormalige Geylwijkerwatering. Daarom werd de tweede (de zuidoostelijke) in 1562 voor ƒ 2500 verkocht aan Jan Herrewijn, en verplaatst naar Moerkapelle.

Bron: Molenmagazine 2007 (Ver. Molenvrienden Rottemerengebied), artikel "Aalsmeerse molen in Moerkapelle" door J. Hofstra (met toestemming). Met dank aan H. van der Kaay.

Zie verder Stommeerpolder, Stommeermolen, Tenbruggencatenummer 06486 g.