Molen Weezenpolder, Alkmaar

Weezenpolder
C.C. Bommer, 1648, detail

Alkmaar
Wognummerbuurt
Egmonder- en Bergermeer

geschiedenis
De molen bemaalde de Weezenpolder, de door de aanleg van de Schermer uitwatering (later Noordhollands Kanaal) ontstane combinatie van de westelijke delen van de door de verlengde Pettemervaart in 1659 gesplitste Huiswaarderpolder en Weezenpolder.

De molen stond volgens de kaart van Blaeu uit 1643 aan de noordelijk ringdijk. Deze is door de Alkmaarse uitbreidingen verdwenen, de gegeven locatie is daarom een ruwe schatting.

In 1771 werd de bemaling overgenomen door De Eendracht (werkende Tenbruggencatenummer 00800). Deze bemaalde de Eendrachtspolder, ontstaan door waterstaatkundige samenvoeging van de Kijfpolder, de Vredepolder (zo ver bekend zonder bemaling) en de Weezenpolder. Daartoe werden onder diverse vaarwegen door grondduikers gelegd.

Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

trivia
De molen staat ook op de kaart van C.C. Bommer uit 1648 (beeldbank RAA). Uit de kaarten van Blaeu en Bommer is duidelijk dat het een wipmolen was.