Molen Pelmolen (voorganger), Terneuzen

Terneuzen, Zeeland

Zuidwestelijk Bolwerk
Terneuzen, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (oost)

vervangen
geschiedenis
In 1776 kreeg Dirk van den Berge vergunning om een nieuwe molen te bouwen in Terneuzen. De magistraat oordeelde dat het voor Neusen een goede zaak was om een gerstepelmolen rijk te zijn. Vooral de armen en hulpbehoevenden zouden daar profijt van trekken, immers gepelde gerst was voor behoeftige gezinnen een heel geschikt voedsel. De oorzaak van deze povere situatie in Terneuzen en omstreken, waren de plunderingen in de voorgaande jaren, door o.a. terugtrekkende Franse troepen, maar ook de misoogsten in diverse jaren door o.a muizenplaag en natte en stormachtige maanden in het voorjaar. De pelmolen was een houten molen en werd gebouwd op het toen bestaande Zuidwestelijke Bolwerk. Terneuzen bezat toen twee windmolens.

Dat molenaar een belangrijke functie was in de vesting blijkt uit het feit dat molenaar Adriaan van den Berge oud 30 jaar door burgemeester Klaassen aanbevolen wordt voor een officiersplaats bij de rustende schutterij.

Hans Köhler.