Molen Bovenmolen, Vierhouten

Vierhouten, Gelderland

Elspeterbosweg 179, op de Noorderheide
Nunspeet, Gelderland

zelfkruier

restant gesloopt
geschiedenis
Op het landgoed 'Noorderheide' aan de Elspeterbosweg 179 in Vierhouten werden in de jaren 30/40 waterwerken aangelegd. Deze waterwerken bestonden uit een gemetselde beek die het hele landgoed overliep. Onderweg stroomde de beek door verscheidene aangelegde vijvertjes en meertjes. In de beek waren kleine watervalletjes, bruggetjes en stroomversnel-lingen aangelegd.
Om de beek, vijvertjes en meertjes van water te voorzien werd een geavanceerd pompsysteem aangelegd. Omstreeks 1938 werd er op het landgoed een pomp geslagen en werd een pomphuis gebouwd. Vanuit grote diepte werd hier het water met behulp van een eenvoudige windmolen uit de zanderige Veluwse bodem omhoog gepompt. Deze molen werd later vervangen door een dieselmotor.

In het voorjaar van 2006 is het op de foto afgebeelde restant van de "Bovenmolen", inclusief bijbehorende pompkelders, gesloopt door Staatsbosbeheer. Hiermee verdween de uit 1938 daterende "Bovenmolen" voorgoed uit beeld. Er zijn maar weinig mensen die dit afgelegen monument kenden, waardoor de sloop geruisloos kon geschiedden. Wat rest zijn de (verwaarloosde) waterwerken die ooit door deze molen van water werden voorzien.

W.D. van den Top, Vierhouten.

De 'Bovenmolen' op landgoed 'Noorderheide' te Vierhouten (Veluwe)

Ligging: In het Vierhouterbos, aan de grens met de Koninklijke Houtvesterij Het Loo.

Leuk detail is dat de verwaarloosde waterwerken, die van water werden voorzien m.b.v. de molen zullen worden hersteld. De molen zelf wordt helaas niet herbouwd, dat is te duur en bovendien is het midden in beschermd natuurgebied.
Wilco van den Top, Vierhouten, 29 okt. 2009.