Molen 't Wapen van Akersloot (2e), Akersloot

Akersloot, Noord-Holland

Akersloot
Geesterweg wz., benoorden het dorp
Castricum, Noord-Holland
Noord-Kennemerland

geschiedenis
De eerste korenmolen verbrandde in 1573, pas in 1580 werd een opvolger gebouwd, groter dan de voorganger. Hij werd betaald door "de kerkmeesters" (= niet de kerk), maar de exploitatie kwam in handen van het gemeentebestuur.

Op 26 mei 1664 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor de korenmolen verstrekt aan Schepenen en Regeerders van Ackersloot.

Tot ongeveer 1706 zijn er ongeveer 10 namen bekend van hurende molenaars.

Rond 1709 werd de molen voor ƒ 4200 overgenomen door Abraham Bantjes, daarna volgden nog verscheidene eigenaarwisselingen, terwijl de molen steeds verder in verval raakte. Zo kocht Hillebrant Pietersz Hilles van de korenmolen in Warmenhuizen (Tenbruggencatenummer 02559) op 22 februari 1723 samen met Claes Pietersz te Barsingerhorn de dorpsmeelmolen met gereedschap, huis en erf te Akersloot van Jacob Jacobsz van de Molen, meelmolenaar aldaar. Op 14 mei 1725 kocht Claas Pietersz de helft van de molen en werd daarmee meelmolenaar te Akersloot.

In 1817 werd de standerdmolen gesloopt om plaats te maken voor een van elders verplaatste molen, die in Akersloot De Oude Knegt kwam te heten.

- website De Oude Knegt, zie de link bij de laatste opvolger.
- "Molenpost" 1978 nr. 4 pagina 23-28.
- "Molenpost" 1979 nr. 20 pagina 11-16.
- "De families Hilles, De Geus en Tol -- drie verwante korenmolenaars-geslachten uit Sint Maarten, de Zijpe en Warmenhuizen", artikel door J.P. Geus in Zicht op Haringcarspel dec. 2002. Met dank aan Theo Molenaar.
- www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

trivia
In het verpondingsrregister van Akersloot, gedaan rond 1732, is sprake van een meelmolen op den Goorn. Als eigenaar (?) wordt genoemd Piet Molenaar en de molen wordt getaxeerd op ƒ 120.-

W. van der Hoeven, 26 jan. 2008.

Pas vanaf 1817 wordt de molen op deze plek De Oude Knegt genoemd.