Molen Rosmolen buitenplaats Zandvliet, Lisse

Lisse, Zuid-Holland

nabij de Zandsloot/ Stationsweg 164-166
Lisse, Zuid-Holland
Rijnland
(coördinaten zijn bij benadering)

geschiedenis

Op de buitenplaats Santvliet of Zandvliet bevond zich een fontein die op paardenkracht werkte. Op deze buitenplaats werd regelmatig water uit de nabijgelegen 'Zandsloot' in een hooggelegen waterbak gebracht, via een met struiken aan het oog onttrokken roswatermolen, waarin een geblinddoekt paard voortdurend rondliep.
Op deze manier kon Jacob Adriaan baron Du Tour, een achttiende-eeuwse eigenaar van Santvliet, op zomerse dagen zijn gasten imponeren met water dat vaak in kunstige stralen opspoot in zijn 'hoogspringende fonteinen'.

Bron: Historisch Voorburg, juni 2014, ingezonden door Gilbert Dereadt.

Bewoners:
1635 - 1658 Jeronimus Coymans
1658 - erfgenamen van Coymans
1720 - mr. Joan Henry van Heemskerk
1760 - 1781 Jacob Adriaan baron du Tour
1781 - 1797 Matthijs Ooster
1797 - 1800 Lucas Boon
1803 - 1808 Simon Petrus Joosten
1808 - samenvoeging met landgoed Keukenhof

Jeronimus Coymans, handelaar in Indische producten, ambachtsheer van Meerestein in Beverwijk, kocht in 1635 de hofstede Zandvliet met de omliggende landerijen. Na zijn overlijden in 1658 zette zijn erfgenamen de uitbreiding van het grondbezit voort.

Omstreeks 1660 werd er een nieuw herenhuis Zandvliet gebouwd en aan de andere zijde van de huidige Stationsweg tegen het 'keukenduin' van Teylingen verrees eveneens een herenhuis met de naam Keukenhof.

In 1720 kwam het landgoed Keukenhof in handen van de rijke Amsterdammer mr. Joan Henry van Heemskerk, ambachtsheer van Achttienhoven en Eyndschoten en kapitein der Burgerij van Amsterdam, die het landgoed verfraaide met Franse tuinen en klassieke tuinbeelden en tinvazen.

Rond 1760 vererfde Zandvliet op Jacob Adriaan baron du Tour. In 1772 liet hij in de wildernis achter zijn reeds bestaande tuinen een Engelse tuin aanleggen, het huidige tentoonstellingsterrein.

In 1781 werd Zandvliet verkocht aan de Amsterdamse koopman en assuradeur Matthijs Ooster, ambachtsheer van Meygisfelde in Holstein, die met zijn gezin afwisselend hun huis de Herengracht en Zandvliet in Lisse bewoonde.
In 1797, 16 jaar later verkocht hij het landgoed voor 65.000 gulden aan Lucas Boon te Rotterdam en in 1800 werd het opnieuw doorverkocht.
In 1803 werd het verkocht aan Mr. J.A. Went uit Hillegom, die de aankoop verrichtte in opdracht van Simon Petrus Joosten uit Amsterdam. Went was getrouwd met de stiefdochter van de eigenaar van het landgoed Keukenhof en in 1808 werd Zandvliet voorgoed een deel van het landgoed Keukenhof.

Op het terrein van de voormalige buitenplaats Zandvliet werd in 1949 het tentoonstellingsterrein De Keukenhof aangelegd. Van de oude situatie resteert de 18e eeuwse dubbele dienstwoning 't Hoogje bij de ingang.

Bron: Buitenplaatsen in Nederland.

Zandvliet was een 18e-eeuwse buitenplaats aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. De naam Zandvliet is afgeleid van het huize Santvliet te Lisse. In 1874 werd op het terrein de bouw gestart van een villa Zandvliet. In 1964 werd de villa gesloopt.
Bron: Wikipedia.

trivia

Molen op geen kaart gevonden, we beschikken helaas niet over de kadasterkaart van 1832. De locatie is een gissing gebaseerd op de beschrijving en op de ligging van het park van Zandvliet aan de Zandsloot ofwel Lisser beek.