Molen De Grutmolen, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

atlas De Wit, 1698, detail

Leiden
op bolwerk bij de nieuwe Hogewoerdsepoort
Leiden

geschiedenis
De 6e stadsuitbreiding van Leiden werd vanaf 1659 uitgevoerd. Hierbij is de oude Hogewoerdsepoort gesloopt en een nieuwe gebouwd, meer naar het oosten. De molen is nadien op het bastion bij de nieuwe poort gebouwd.

Johannes Dou, landmeter, en Christiaan Hagen, graveur, maakten rond 1670, in opdracht van het stadsbestuur, een grote kaart van Leiden met plattegrond en profieltekeningen van de stad.
De kaart werd bekend als de ‘Grote Hagen’, het was een fikse investering dus hij moest zo lang mogelijk meegaan. Er werd daarom al bebouwing op aangegeven die in 1670 nog in ontwikkeling was.
Zo ook de Grutmolen bij de nieuwe Hogewoerdspoort. Het ontwerp voorzag een grondzeiler die wat hoger geplaatst werd, op een belt, zie figuur 1. De prent laat al zien dat de windvang zo niet best was.
5 jaar later maakte Hagen een kleine versie van de kaart, voor de verkoop aan particulieren: de ‘Kleine Hagen’. Inmiddels was de Gruttersmolen geplaatst, en de prent werd dus aangepast aan de actuele situatie: als een houten stellingmolen (figuur 2).

Informatie van Peter van Driel, 2 juni 2017

NB De aangegeven locatie is een schatting.