Molen Kerkemolen, Groenlo

Groenlo, Gelderland

Groenlo C (1) 334 Corn. Gerrit Jan Huyskens, molenaar/pastoor

open voet

circa verplaatst
omgewaaid
geschiedenis
Hier stond een standerdmolen. Bouwjaar niet bekend, in ieder geval voorkomend op een kaart uit 1743.
Op 29 november 1836 om 3 uur in de middag woei de molen tijdens een storm omver.
Bron: "Grepen uit het Grols verleden", (z.j. nummer 1) met op blz. 57-63 een artikel over de molen door V. Smit.

Vlissingsche courant, 6 dec. 1836:
"Te Groenlo is onder andere een molen omvergerukt en buiten dc stad zijn verscheiden huizen weggeslagen."

Nederlandsche staatscourant, 10 dec 1836:
"Onder de merkwaardige bewaringen behoort, dat, terwijl de windkorenmolen te Groenlo, bij den storm van den 29sten November, door den vang liep en eindelijk instortte, de molenaarsknecht, die zich boven in dien molen bevond, bij den val niet in het minste is gekwetst."

trivia
De Spaanse troepen in de stad maakten gebruik van het twaalfjarig bestand (1609-1621) om de vesting ingrijpend om te bouwen naar een zeshoekig grondplan met zes bolwerken. De bolwerkloze vijfde hoek werd naar buiten getrokken en voorzien van een bolwerk (F). De molen werd verplaatst (of vervangen) naar de tweede positie, tussen de Beltemerpoort en het Bagijnenbolwerk. De oude Beltemerpoort (K), waar de molen net ten noorden stond, werd verplaatst naar het zuiden tussen twee bolwerken in.
Pim van der Wijk, 23 juni 2016.