Molen St. Janswatermolen (2e), Arnhem

Arnhem, Gelderland

Arnhem
Sonsbeeksingel (zie aanvullingen)
Sint Jansbeek
Arnhem, Gelderland

trivia
Over de oude locatie van de St.Janswatermolen (1281-1728) en de verplaatste St.Jans-watermolen (1728-1820) is getracht duidelijkheid te krijgen. Door vergelijking van oude kaarten met de huidige situatie weten we dat de oude watermolen gestaan heeft tegen de huidige spoordijk waar de gerioleerde molenbeek de Jansbuitensingel kruist. De St.Janswatermolen heeft na de verplaatsing gestaan in de huidige rijbaan van de Sonsbeeksingel aan het begin van de duiker waardoor het water van de St.Jansbeek onder de spoordijk wordt geleid.

De korenmolen werd in 1709 door Herman Noyen omgebouwd naar papiermolen. Nadat Geurt Jansen (Carsten) in 1713 als papiermaker werd genoemd, werd de molen voor 1739 verbouwd tot runmolen.

Bron: Papiermolens op de Veluwe.