Molen (Ros?)volmolen, Alkmaar

(Ros?)volmolen
volmolen

Alkmaar
zuidelijk aan het Zeglis
Alkmaar

geschiedenis
De Alkmaarse stadstimmerman Maerten Pietersz. van der Meij kocht in augustus 1595 samen met Gerrit Claesz. Schuijt een perceel grond ten zuiden van het Zeglis, waar een volmolen (rosmolen) stond. In september 1595 verleenden de Staten van Holland aan Van der Meij het octrooi voor een windgedreven volmolen, waarna die in plaats van de rosmolen werd gebouwd.

Bron: "De industrie- en korenmolens van Alkmaar", door Leo den Engelse en Pieter Schotsman +, in "Alkmaar op de Wind", 2007.

Het is onduidelijk of deze (ros?)volmolen wel echt bestaan heeft:

"Op 16 januari 1595 kreeg Gerrit Claasz Schuijt van de Alkmaarse vroedschap toestemming een volmolen te bouwen "dienende tot sonderlinge gerijve van de wolleweverie".
Hoewel het voor Alkmaar een novum betrof en Schuijt --tevergeefs-- er het tijdelijk alleenrecht voor aanvroeg, waren de de eerste door paardenkracht aangedreven volmolens al eerder [elders] in Holland gesignaleerd.
De rosmolen van Schuijt is er ... niet gekomen, want daarvoor in de plaats kwam een windvolmolen."

Bron: "Alkmaarse Historische Reeks", p. 190.